HomeHOME  

Thee zetten (bereiden)

 

Er zijn verschillende manieren van theezetten, sommige volken koken de thee mee met het water of maken er met boter en melk een soort soep van, wij kennen allemaal het zakje thee en het thee-ei.
Een jaar of 30 geleden was er nog heel veel losse thee in de theepot met een zeefje.
Eigenlijk komt het hier op neer om lekkere thee te zetten (met een thee-ei of los).
(zie ook KruidShop)


Japanse theeceremonie met Matcha

1) Voorverwarmen
Pot en kopjes voorverwarmen (omspoelen met warm water is genoeg)

2) Dosering
De dosering van de bladeren is belangrijk.
Gebruik niet te veel; vooral groene thee kunt u door een overdosering verpesten!
De maateenheid is altijd een theelepel.
Een theelepeltje thee per kop en een voor de pot is de vuistregel voor zwarte thee, en voor groene thee twee theelepeltjes.

3) Het water
Het water kort koken anders verliest het zijn zuurstof en wordt het vlak van smaak.
De smaak en het uiterlijk van de thee worden be´nvloed door het water.
Zacht, kalkarm water is voor de bereiding van aromatische hete dranken altijd beter dan hard water.
Leidingwater is op zich prima om te drinken, maar niet overal even ideaal voor het zetten van goede thee.
In sommige streken bevat het water veel kalk of chloor.
U kunt koolzuurvrij, carbonaatarm mineraalwater gebruiken.

4) Opgieten
Opgieten kan meteen op kruidenthee, zwarte thee, voor oolong en groene thee 1 minuut wachten anders kook je de blaadjes en komen de goede smaakstoffen niet meer vrij.

5) Trekken
De thee een paar minuten laten trekken.
Smaken variŰren hierin van 2 tot 8 minuten.

 

 



Bijgewerkt tot: 01 oktober 2013